Miten Koskenkorvan viina sai nimensä?

Ensin seutukuntaa kutsuttiin Ilmajoen Yläpääksi. Suupohjan radan rakentamisen yhteydessä aseman nimeksi tuli kuitenkin Koskenkorvan asema, sen tilan nimen mukaan, jonka maille asema rakennettiin.

Kun uudelle viinatehtaalle etsittiin paikkaa, ei nimellä ollut merkitystä. Valittiin paikka, jossa saatiin rakentaa kivettömään hiekkamaahan, jossa toisella puolen oli betonitehdas ja toisella puolen saha ja vesivarat tutkittiin riittäviksi. Ja sitten löydettiin lähistöltä 6000 lehmää, jotka saatiin sitoutettua juomaan tehtaan jäteliemen eli rankin, joka olikin aivan loistavaa rehua.

Tehtaan nimeksi annettiin kylän mukaan Oy Alko AB Koskenkorvan polttimo. Kun sitten 1952 saatiin vihdoin hyvä sato perunasta, alettiin tehtaalla keittää maatalouspohjaista etanolia. Siitä uuden reseptin mukaan seikoitettu vodka, jota maustettiin hivenen sokerilla sai tehtaan mukaan nimeksi ”Koskenkorvan Viinaa”.

Alkolla oli jo aikaisemmin ollut Rajamäen viinaa, Salmisaaren viinaa ja Enson viinaa, mutta mitään niistä ei enää ole myynnissä. 1.7.1953 kauppoihin tullut Kossu on pitänyt pintansa suosituimpanan kirkkaana viinana Suomessa tähän päivään saakka. Siis jo 62 vuotta kansakunnan huulilla.

Kaiken Koskenkorvasta kuulet sen omasta museosta: Koskenkorva Museosta.