Pyhä Jaakko ja Pyhä Anna – Ilmajoen suojeluspyhimykset

Ilmajoen ensimmäinen kirkko vihittiin käyttöön 6.6.1516 juhlavin menoin.  Vihkijänä toimi Suomen viimeinen katolinen piispa Arvid Kurki. Kappelikirkko oli rakennettu puusta ja sen suojelupyhimyksinä olivat Pyhä Anna ja Apostoli Jaakob. Piispa antoi tapauksen johdosta latinankielisen julistuksen, joka on vanhin Ilmajokea koskeva historiallinen asiakirja. Katoliseen tapaan siinä annettiin synninpäästö 40 päivän ajaksi kaikille niille ”katuvaisille”, jotka Pyhän Annan tai Apostoli Jaakobin päivinä kävivät kirkossa jumalanpalveluksessa. Synninpäästöön oikeutti kirkossakäynti myös kappelikirkon vihkimisen vuosipäivänä tai muina suurina juhlapäivinä.

Pyhä Jaakko oli apostoli Jakob, Johanneksen veli. Hänen oletetaan olleen ensimmäinen apostoli, joka kuoli uskonsa takia. Hänet surmattiin 44 jKr Herodes Agrippan käskystä. Yleensä Pyhä Jakobin kuvaan liittyy pyhiinvaeltajan sauva, miekka, avain tai simpukan kuori. Ilmajoen Pyhä Jaakko kuvataan toivioretkeläisen asussa toisessa kädessään sauva, toisessa Raamattu. Apostoli Jaakobin hauta on Espanjan Santiago de Compostelassa, joka on suosittu pyhiinvaelluskohde.

Ilmajoen ensimmäisen kappelikirkon pyhimysveistokset ovat koivusta tehtyjä ja niitä on ilmeisesti säilytetty samassa alttarikaapissa.  Veistokset saattavat olla kotimaista alkuperää, sillä Suomessa tiedetään olleen 1400-luvun jälkipuolelta alkaen useampi pyhimysveistoksiin erikoistunut mestari. Muita Ilmajoen ensimmäisestä kappelikirkosta peräisin olevia pyhimysveistoksia ovat Pyhä Barbara, Pyhä Johannes, Pyhä Pietari ja Pyhä Gertrud eli Kerttu.