Posliini raha

Kaksikymmenluvulla Saksaa vaivasi valtava inflaatio. Ensiksi setelit olivat kymmeniätuhansia sitten satojatuhansia ja miljoonia ja vielä satoja miljoonia. Palkka maksettiin kahdesti päivässä ja sillä piti ostaa heti jotakin, muuten palkka oli arvoton. Jos sai lainaa ja osti kerrostalon, saattoi lainan maksaa pois puolenvuoden päästä asunnoista saatavalla kuukauden vuokralla.

Laurosen kokoelman suurin seteli on 2 biljoonaa markkaa eli 2000 miljardia. Luku jossa on 12 nollaa. Ne  kaikki otettiin pois ja tällä kahdella markalla sai yhden leivän.

Kolikot olivat arvottomia ja metalli aivan liian arvokasta kolikoiden lyöntiin. Hetken kuuluisa Meissen posliini tehdas teki rahoja posliinista, mutta ne jäivät keräilyesineiksi ja ovat nyt arvokkaita.

Joten varjele meitä sellaiselta hallitukselta, joka päästää inflaation riehumaan.  Nykynuoret eivät ole sitä kokeneet, mutta vanhemmat muistavat sodanjälkeisen inflaation ja sen, kun rahoista otettiin kaksi nollaa pois ja oltiin mennä tyystin sekaisin. Puhuttiin vuosikausia vanhoissa markoissa. Saati sitten, jos olisi otettu 12 nollaa pois! Kaikkea ne Saksalaiset keksiin.