Ilmajoen Puhelinmuseo

Vuonna 2007 silloinen Vaasan Läänin Puhelin Oy teki merkittävän kulttuuriteon perustamalla oman puhelinmuseon Ilmajoelle.

Idea puhelinmuseosta syntyi yhtiön henkilökunnan keskuudesta. 125-vuotiaan yhtiön varastoihin on kertynyt paljon vanhoja, käytöstä poistettuja laitteistoja ja ajatus niiden keräämisestä yhteen paikkaan oli ollut esillä useitakin kertoja. Vauhtia museohanke sai, kun sille keksittiin sopiva paikka Ilmajoelta, ns. vanhasta säästöpankin talosta. Se oli 1970-luvulla ostettu puhelinkeskuskäyttöön, mutta tekniikan kehityttyä on viime vuodet ollut osittain tyhjillään. Jykevä, 1930-luvulla rakennettu funkkistalo sopiikin hyvin museoksi.

Museo sisältää vaikuttavan kokoelman puhelin- ja teletoimintaan liittyvää esineistöä yli sadan vuoden ajalta. Mukana on keskusteknisiä laitteita, puhelinkoneita, asentajien käyttämiä työkaluja sekä puhelinluetteloita ja asiakirjoja. Yhtiön omien esineiden lisäksi museo on saanut lahjoituksia vanhoilta puhelinmiehiltä sekä muilta puhelinyhtiöiltä. Kiinnostavia esineitä ja laitteita löytyy niin tekniikan asiantuntijoille kuin tavallisillekin puhelimenkäyttäjille. Yksi museon erikoisuuksista on Neiti Aika -laitteisto vuodelta 1949 ja sen alkuperäiset äänikiekot.

Erityistä huomiota on kiinnitetty esineiden ja asiapapereiden luettelointiin, jotta niihin liittyvät tiedot voidaan säästää jälkipolvillekin. Luetteloinnissa ja tietojen tallentamisessa toimimme yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon ja Pohjanmaan museon kanssa, joilta olemmekin saaneet arvokasta asiantuntija-apua.

Museon lisäksi taloon on sisustettu korkeatasoiset kokoustilat. Korjausrakentamisessa on pyritty säilyttämään vanhan rakennuksen henkeä, ja sisustusta suunniteltaessa on käytetty apuna vanhoja valokuvia. Ulkoasultaan rakennus on suojeltu.

Museo on auki joka kuukauden ensimmäinen torstai. Muuten sopimuksen mukaan Museo on avoinna usein Ilmajoen erilaisten yleisötilaisuuksien aikaan.

Sovi esittelysta: Seppo Rajamäki puh: 0444114476  sähköposti sr@netikka.fi    tai

Kuisma Laukkola  puh: 0400755855  sähköposti kuisma.laukkola@netikka.fi

Kuvia museosta: