Matti Haapojan pistooli

Ehkä Suomen rikoshistorian karmein esine on murhamies Matti Haapojan pistooli, jolla on surmattu kylmäverisesti useita. Todennäköisesti useampia Matti tappoi puukolla ja kuristamalla. Legenda kertoo liki 20 murhasta, mutta todennäköisesti niitä oli kymmenkunta.

Lehdistö seurasi kiinnostuneena Matin riuhumista ja kun hän oli erityisen hyvä karkaamaan vankiloista, oli lehdillä mitä seurata ja yleisö luki niistä mielellään ja pelkäsi.

Hän anoi itse karkotusta Siperiaan ja sai sellaisen  1880 ja oli siellä kymmenen vuotta ja karkasi. Karku reissulla hän tappoi ainakin 3-5 ihmistä joista yksi oli Rikas-Matti eli Matti Kuivala, joka oli liikuskellut Matin kanssa.

Kuristettuaan prostituoidun hänestä alettiin puhua ihmispetona ja Matilda Wrede yritti häntä hoitaa ja parantaa. Vankilan ruokalassa Matti hyppää pöydälle ja lyö itseään rintaan puukolla 7 kertaa. Matti ei kuollut siihen, mutta hirttää itsensä selliin 1895.

Murha-ase on Ilmajoen Museon kokoelmissa ja nähtävissä Antti Laurosen rahakokoelman osana, pankkiholvissa, turvallisuussyistä.