Könnin mallin mukainen Keervärkki

Euroopassa ja myös Ruotsissa kellosepät käyttivät rattaiden jyrsimiseen vastaavanlaisia laitteita jo 1700 luvun alussa.

Tässä esillä oleva rattaiden jyrsinlaita on toisen polven Juho Jaakonpojan ja hänen poikiensa Jaakon ja Juhon parannettu laitos, joka koristeviilausten ja teknisten ratkaisujen vuoksi voidaan hyvin tunnistaa muista vastaavista laitteista ja kutsua näitä Könnin koulukunnan mukaisiksi Keervärkeiksi.

Tämä Keervärkki on valmistettu luultavasti Ala-Könnin fabriköörin verstaalla mestarin itsensä tai oppipojan toimesta 4.9.1862.

Päästäkseen kellosepän opissa etenemään oli oppipojan osattava valmistaa tällainen Keervärkki ja opinnäytetöiden perinteen mukaisesti ne tehtiin aina hyvin koristeelliseksi ja pieteetillä. Haluttiin näyttää mestarille omat taidot ja edetä kohti mestarin arvoa.

Laitteessa on jyrsinosa, johon kuuluu jyrsinterä, teräakseli ja siihen liittyvä pyöritysmekanismi ja pyörityskampi. Lisäksi laitteessa on jyrsittävien rattaiden kiinnitysakseli ja siihen liittyvä jakolevy.

Jakolevyssä valmiina olevien pisteiden avulla saadaan automaattisesti jyrsittävään rattaaseen oikea hammasluku.

Jyrsinteriä oli jokaiselle ratastyypille omanlaisensa ja vain viimeistely tehtiin käsin viilaamalla.

Jakolevyssä olevien pisteiden perusteella voidaan päätellä, että laitteella on jyrsitty myös akselin päässä olevat 7-9 hampaiset rellit.

Jakolevystä löytyy seuraavat hammasjaot:

30, 96, 80, 72, 62, 54, 64, 60, 52, 50, 48, 36. 26, 24, 12, 11, 10, 9, 8,7,