Yli-Könnin mestarin takoma seitsemän haitan lukko

Suomessa on ollut aikakausia, jolloin ruoka oli arvokkainta, mitä tuli varjella varkailta tai eläimiltä.

Aitan sisälle rakennettiin erillinen hirsinen laari viljalle, jolloin ulkopuolelta ei poraamalla reikiä seinään voitu valuttaa viljaa aitan ulkopuolelle, kun vilja valui ulkoseinän ja sisällä olevan erillisen laarin välissä olevaan rakoon.

Lukot kehittyivät nopeasti varallisuuden karttumisen myötä ja tässä esillä oleva lukko edustaa 1800 luvun alun huipputekniikkaa, eikä tätä lukkoa voitu mitenkään tiirikoida auki ilman avainta.

Könnin lukoissa oli myös lisäniksejä, joiden vuoksi lukkoa ei saanut auki vaikka olisi onnistunut varastamaan avaimen.

Lisäniksit, (esim. sellainen, että avainta tuli vetää tai työntää neljännes- tai puolen kierroksen jälkeen), olivat erilaisia eri taloille. Niksit saattoivat vaihdella myös lukoittain, jolloin ruoka-aitan sai avattua vain emäntä ja kellosepänverstaan vain mestari itse.