Kirkkomuseo

Ilmajoen seurakunnan käytöstä poistettiin siunauskappeli vuonna 1939. Pyynnöstä seurakunta luopui huutokauppa-aikeistaan ja lahjoitti rakennuksen museolle. Museon tonttia laajennettiin, ja
vielä samana vuonna hirsinen rakennus saatiin siirrettyä kokonaisuudessaan kivijalkaa myöten kirkon vierestä ’toisen kirkon’ viereen. Kivisessä alakerrassa oli ennen ollut talvihauta, joka oli vainajien lepopaikka routaisen maan aikaan. Kauniin siunauskappelin ulkomuotoon oli rakennusvuonna 1861 antanut vaikutteita uusklassismin ja empiren tyylisuunnat.

Kappelin yläkertaan koottiin vuonna 1939 kaikki museon kirkollinen esineistö. Keskiaikaiset pyhimyspatsaat ja Raamattu vuodelta 1642 kuuluvat kokoelman kalleuksiin. Myös myöhemmin seurakunta on lahjoittanut kirkonkorjaustensa yhteydessä poistettua vanhaa esineistöä mm. saarnastuolin, Johan Almin maalaaman alttaritaulun sekä osan alttarin ja lehterin kaiteista. Mielenkiintoisen osan tässä pohjalaisen kirkkohistorian kokoelmassa muodostaa myös vapaussodan aikana museoon saadut ikonit venäläisiltä sotilailta.