Lauroselan rahakokoelma

Vuonna 1958 Ilmajoen museon opasvihossa oli kokoelman esittely: ”Yli-Lauroselan talon Antti-poika oli toisten muksujen kanssa uimassa vanhan hautuumaan kohdalla joessa, kun hautuumaan törmä alkoi hiljalleen sortua jokeen, tuli sieltä esiin yhtä ja toista pojille krassattavaa. Sieltä löytyi vanhoja rahojakin. Tästä sai Antti Lauronen kipinän ruveta keräilemään vanhoja rahoja muualtakin, kun tämä löytöpaikka tuntui ehtyvän. Tästä alkunsa saanut keräilykipinä kasvoikin sitten voimakkaaksi, koko elämän kestäväksi harrastustoiminnaksi. Hartaana museomiehenä ja saadakseen tämän arvokkaan kokoelman hyödyttämään laajempiakin piirejä, lahjoitti Antti Lauronen kesäkuussa 1946 kokoelman Ilmajoen museolle”.

Rahakokoelma on arvokas ja huomattavan laaja. Jossakin vaiheessa arveltiin, että Antti Laurosen rahakokoelma on Helsingin yliopiston kokoelman jälkeen maamme suurimpia.

Erään asiantuntijan mukaan kokoelma on yksityisen ihmisen kokoama Euroopan arvokkain kokoelma.

Kansallismuseo on tarkastanut ja luetteloinut osan rahoista. Kovia rahoja on yli kaksituhatta kappaletta. Niiden arvokkaimman osan muodostavat roomalaisten rahojen lähes täydellinen sarja, 618 kappaletta. Rahakokoelma oli kirkkomuseon alakerrassa joitakin vuosia. Vaihtelevan ilmankosteuden ja turvallisuuden vuoksi rahat kuitenkin siirrettiin Ilmajoen Säästöpankin rahoja varten rakentamaan holviin.

Nykyisin holvi sijaitsee Ilmajoen keskustassa olevan entisen pankkitalon alakerrassa. Tutustumiskäynnin sinne voit varata tämän sivuston kautta tai soittamalla Martti Koskenkorvalle  0503710088.